top of page

Årets nya landskapsarter i Närke

Här kommer ett axplock av de nya landskapsfynden i Närke så här långt.

Foto: Helena Johansson.


Granbarksvecklaren ovan hittades av Helena Johansson inomhus i Hallsberg 28 januari. Den hade troligtvis följt med in med julgranen. Granen var huggen i ledningsgata i Översta. Arten är anträffad i alla angränsande landskap men bara rapporterad 40-talet gånger på artportalen. Som namnet antyder går den på gran.

Foto: Per Karlsson Linderum.


Bredkantsskinnbaggen Coriomeris denticulatus hittades av Per Karlsson Linderum vid Lerbäcksåsen 22 april. Känns bland annat igen på de borstiga antennerna med svart spets. Arten är knuten till klövrar på torra sandiga marker. Fyndbilden är östlig i landet.

Foto: Per Karlsson Linderum.


Vid ledningsgatan vid Kassmyra norr om Åsbro sågs markskinnbaggen Rhyparochromus phoenicus 29 april. Det finns blott ett tjugotal fynd i landet tidigare varav de flesta i södra Halland. Arten är knuten till fröväxter i sandiga barrskogsmiljöer. Den är mycket lik sin nära släkting R. pini, som är mycket vanlig i Närke, från vilken där skiljs på bland annat den ljusa yttre kanten på membranen (det är bakkanten på syns mycket bra på foto) och den svarta kanten på pronotum (det första stora segmentet bakom huvudet) hos pini är denna ljusbrun. Fyndet gjordes av Per Karlsson Linderum.

Foto: Christer Johansson.


Ett av årets tyngsta fynd är Christer Johanssons videvårmal vid Blåberga i Hallsberg 4 maj. Det är en ny art för landskapet som bara är sedd i sju av landets landskap. Den är rödlistad som starkt hotad och det finns bara tiotalet fynd på artportalen. Arten är knuten till öppna myrmiljöer och torra gräsmarker där den lever på pors och salix.


Foto: Per Karlsson Linderum.


En häggvårvecklare fångades i ljusfälla i Sköllersta 5 maj. Även detta ny landskapsart. Den är bara sedd i Västmanland av våra angränsande provinser. Det finns runt 100 fynd på artportalen i landet, varav en tredjedel i Uppland. Arten går på hägg och slån.

Foto: Björn Gunnarsson.


På Björkön i Hjälmaren kom en vattrad malmätare till Björn Gunnarsson och Erik Göthlin när de lyste efter nattfjärilar natten mellan 5-6 maj. Ny landskapsart som är noterad i alla angränsande landskap förutom Värmland. Arten är knuten till ek.

Foto: Joakim Johansson.


Ännu en art knuten till ek är ekkantmalen ovan. Den fotades av Joakim Johansson när han lyste efter nattfjärilar vid Sörön kvällen 20 maj. Ny art för landskapet som är sedd i alla angränsande landskap.

Foto: Joakim Johansson.


Joakim upptäckte ytterligare en ny närkeart vid Hästhagsudden i Viby 22 maj. Det var en gransavblomfluga. Arten är noterad i alla angränsande landskap. Läs mer om arten här https://artfakta.se/artbestamning/taxon/Brachyopa%20testacea-200453

Foto: Anders Jacobsson.


Öster om Lindåsabacken i Kvismareområdet upptäckte Anders Jacobsson 4 juni en population av pantermätare! Ett mycket tungt och oväntat fynd. Arten flyger där i skrivande stund i stort antal i bestånd med stinksyska. Växten är tillsammans med vitplister artens värdväxt. Pantermätare har en märklig utbredning i Sverige med två isolerade förekomster i Värmland och Skåne, se kartan nedan.

Figur ovan från artfakta.se

Foto: Per Karlsson Linderum.


Sist ut är en gulstjärtad brunpraktmal från Hundkärrstäppan i Regna, Den håvades 5 juni av Per Karlsson Linderum och Amanda Linderum i bestånd av död gran på ängsmarkernas norra del. Arten är sedd i alla angränsande landskap. Larven går på död ved.


Comentários


Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page