top of page

Grön vinkelblomfluga, gråbokapuschongfly och resedabi. Några av de nya landskapsarterna i juli!


Grön vinkelblomfluga. Foto: Christer Johansson.


En grön vinkelblomfluga upptäcktes av Christer Johansson vid Vita Mossen i Lerbäck 2 juli. Ny art för Närke som är sedd i alla angränsande landskap. På artfakta.se kan man bland annat läsa "förekommer främst i gläntor och bryn i öppen barrskog, men även i lövskog, hagmarker och trädgårdar, oftast bara i enstaka exemplar. I Sverige har den setts besöka blommor av lönnar Acer spp., rödklint Centaurea jacea, fibblor Crepis spp., tok Dasiphora fruticosa, fyrkantig johannesört Hypericum maculatum, apel Malus domestica, blodrot Potentilla erecta, stenros Rosa canina, maskrosor Taraxacum spp. och flädervänderot Valeriana sambucifolia."

Större tibastmal. Foto: Per Karlsson Linderum.


I ljusfälla vid Svälten i Sköllersta fångades en större tibastmal 3-4 juli. Det är en främst mellansvensk mycket ovanlig nattfjäril med bara hundratalet fynd på artportalen, de flesta i Uppland. Som namnet antyder går den på tibast.

Smutsstinkfly. Foto: Per Karlsson Linderum.


Ett smutsstinkfly (en skinnbagge) fastnade i ljusfälla i Sköllersta 12-13 juli. Ny art för landskapet och en sentida invandrare i Sverige.


Ett av årets tyngsta fynd i Närke gjordes av Sam Pitt Miller från UK som fångade ett gråbokapuschongfly i ljusfälla vid Ängsfallet i Kvismaren 20 juli. Fotot ser du här https://www.artportalen.se/Image/4093882 (Sam har inte kontaktats om användande av bild). Det är det första fyndet i landet utanför Skåne, Blekinge, Öland och Gotland bortsett från ett fynd i Södermanland 2017!

Tachydromia umbrarum. Foto: Anders Jacobsson.


Samma dag som Sam hittade gråkapuschongflyet upptäckte Anders Jacobsson en puckeldansfluga vid namn Tachydromia umbrarum. Fyndet gjordes i Via skog i Stora Mellösa. Det är en ny art för Närke som är anträffad i alla angränsande landskap.

Resedabi. Foto: Michael Andersson.


Michael Andersson slog till 23 juli med att upptäcka en population med resedabi vid Norra bangatans långtidsparkering i Örebro. Fyndet kunde bekräftas via bilder av Gunnar Hallin. Arten är mycket lokalt förekommande i Sverige och rödlistad som nära hotad. Den går som namnet antyder på olika resedaväxter och trivs på bangårdar och ruderatmarker. Den tros vara införd i landet via Bergianska trädgården.

Lönnpalpmal. Foto: Lennart Eriksson.


Lennart Eriksson fick finbesök på Blåklintstigen i Örebro 27-28 juli då en lönnpalpmal kom till lampa. Ny art som är sedd i alla angränsande landskap förutom Värmland. Bara drygt hundra fynd på artportalen i landet av denna art som går på naverlönn och olika körsbär.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page