top of page

Rekordtidiga trollsländor i Kvarntorp - flera svenska fenologirekord


Mörk lyrflickslända 23 april 2020. Foto: Per Karlsson Linderum.

Fyrfläckad trollslända 23 april 2020. Foto: Per Karlsson Linderum.

Den senaste veckan har det varit rejält varmt och soligt i Närke. I en damm med varmt spillvatten från Kvarntorps industriområde intill Serpentindammarna i Ekeby socken har det skett rekordtidig förvandling av flera trollsländearter (se kartan längst ner var dammen ligger). För de fyra arterna som setts har det slagits svenska fenologirekord! Dammar med varmt spillvatten är kända sedan tidigare att kunna orsaka tidig förvandling hos trollsländearter. I Finland har tegelröd ängstrollslända setts redan 7 april ett annat år vid damm med varmt spillvatten (kommentar från Magnus Billqvist).

Fenologirekord:

Mörk lyrflickslända 23 april 2020 Tidigare rekord Skåne 26 april

Röd flickslända 23 april 2020 Tidigare rekord Skåne 26 april

Tidig mosaikslända 22 april 2020 Tidigare rekord Skåne 1 maj

Fyrfläckad trollslända 22 april 2020 Tidigare rekord Skåne/Halland 29 april

Flera angränsande dammar och vatten i närområdet har besökts. I dessa har inga förvandlingar kunnat konstaterats vilket tyder på att det är det varma spillvattnet som påskyndat förvandlingen av arterna.

Att Mellansverige kan vara ligga före södra Sverige när det gäller förvandling av trollsländor låter kanske konstigt. Men perioder med högtryck skapar effekten av inlandsklimat med generellt sett höga temperaturer. Våren 2018 förvandlades många arter tidigare i just Närke än i södra Sverige, bland annat var flera mosaiksländor väldigt tidiga.

Den varma våren och den milda vintern har också gjort att det varit väldigt mycket vinterflicksländor i Närke. Vid en del dammar där det setts enstaka individer tidigare har det i år setts hundratals.

Röd flickslända 23 april 2020. Foto: Per Karlsson Linderum.

Förvandling av tidig mosaikslända 22 april 2020. Foto: Per Karlsson Linderum.

Pilen visar dammens läge i Kvarntorpsområdet.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page