top of page

Mindre kustflickslända - Ny trollslända för Närke.


En population av mindre kustflickslända Ischnura pumilio hittades idag vid en dagvattendamm nära Anstorp intill nya riksväg 51 norr om Pålsboda. Det är den 52:a arten för Närke och den nionde nya arten för landskapet sedan atlasprojektet startade 2016. Minst 75 individer fanns vid dammen och ett antal parningar sågs.

Mindre kustflickslända är en pionjärart som dyker upp vid nyskapade eller av betesdjur störda vattenmiljöer och kan där vara ganska vanlig. När vegetationen breder ut sig försvinner arten ofta efter några år.

Arten har tidigare haft en utpräglad sydlig förekomst i landet och varit begränsad till Halland, Skåne, Blekinge, delar av Småland, Gotland och Öland. Den hittades som ny för Östergötland 2012, Västergötland 2018 och Uppland i år.

Dagvattendammen är en av ett antal nya dammar längs med riksväg 51. Dessa blev färdiga ifjol vilket betyder att mindre kustflickslända hittade dit redan första året. Kanske kan arten finnas vid flera av dammarna. Detta kommer att kollas upp under veckan.

Om du vill besöka dammen tänk på att det är en lurig men helt ok infart från riksvägen. Det går också att gå genom skogen på fin grusväg från Åkerbybacken.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page