En sommar med massor av nya landskapsfynd - och andra spännande fynd.
Mätarfly. Foto: Björn Gunnarsson.
Natten mellan 29-30 juni fick Björn Gunnarsson besök av en aspraspmal när han lyste med lampa vid Tångsätter i Asker. Det är en ny art för landskapet. Som namnet antyder är den knuten till asp. Några nätter senare, 1-2 juli, kom ett mätarfly till Björns lampa vid Lilla Bottorp i Asker. Också det en ny landskapsart som främst är knuten till asp.
Aspraspmal. Foto: Björn Gunnarsson.
Sallatsfrövecklare. Foto: Lennart Eriksson.
Lennart Eriksson upptäckte en sallatsfrövecklare på sin villa vid Blåklintstigen innen i Örebro 3 juni. Ny landskapsart av en art som går på taggsallat. Arten sågs några dagar senare vid Hammarkullen av Per Karlsson Linderum och vid Hällkistan av Björn Gunnarsson.
Ekollonsolvecklare. Foto: Per Karlsson Linderum.
I Sköllersta upptäckte Per Karlsson Linderum en ekollonsolvecklare i trädgården 5 juli på ek. Första fyndet i Närke av denna sydliga art ekknutna art. Följande natt kom en timjangrundvecklare till ljusfällan i samma trädgård. Också det en ny landskapsart.
Timjangrundvecklare. Foto: Per Karlsson Linderum.
Malörtstjälkvecklare. Foto: Anders Jacobsson.
Vid Hammarkullen i Kvismaren hittade Anders Jacobsson en vilande malörtstjälkvecklare 6 juli. Ny landskapsart och en i princip helt kustknuten art med blott några enstaka inlandsfynd i Sverige. Vid Hammarkullen finns ett stort bestånd av malört. Några dagar senare såg Per Karlsson Linderum 8 juli ett stort antal av arten på samma plats och dessutom många malörtsfjädermott, också det en ny landskapsart knuten till malört. Även denna art med i princip inga tidigare inlandsfynd i Sverige.
Malörtsfjädermott. Foto: Per Karlsson Linderum.
Slånsikelvecklare. Foto: Per Karlsson Linderum.
Två nya landskapsfjärilar dök upp i Per Karlsson Linderums trädgård i Sköllersta 7 och 8 juni. Först ut var en vilande slånsikelvecklare som sågs dagtid. Arten är knuten till slån och hagtorn. Sedan kom en större silverdystermal i ljusfällan.
Större silverdystermal. Foto: Per Karlsson Linderum.
Mindre rödögonflickslända. Foto: Per Karlsson Linderum.
Mindre rödögonflickslända är än så länge årets enda nya trollsländeart. Närke ståtar nu med 54 observerade arter. Arten är synnerligen oväntad då den dök upp Sverige först för femton år sedan och tills förra året inte setts norr om Småland. I år har den hittats som ny i Östergötland och Södermanland och nu också i Närke. En hane hittades av Per Karlsson Linderum vid Laggarhälla viltvatten i Svennevad 11 juli. Tre dagar senare sågs 2 hanar vid en damm i Gryts bruk i Bo. Arten verkar företa en liknande expansion norrut som blå kejsartrollslända och mindre kustflickslända redan gjort. Ut och leta i näringsrika dammar med mycket flytblad och alger!
Fräkenbrokvecklare. Foto: Per Karlsson Linderum.
Vid det blivande naturreservatet Glottrakärret slaghåvade Per Karlsson Linderum in flertalet fräkenbrokvecklare 14 juli. Fyndet gjordes på den stora myrmaden Venerna vid inventering av trollsländor åt länsstyrelsen. Arten är knuten till kärrfräken.
Kungslavspinnare. Foto: Björn Gunnarsson.
En kungslavspinnare dök upp när Björn Gunnarsson lyster efter nattfjärilar vid Lilla Bottorp i Asker natten mellan 14 och 15 juli. Det är Europas största lavspinnare och en i huvudsak migrerande fjäril som ses periodiskt i landet.
Vitbandad förnamal. Foto: Anders Jacobsson.
Anders Jacobsson fotade en vitbandad förnamal vid Stora Mellösa 17 juli. Det är första fyndet i landskapet av arten som egentligen inte går att skilja från den sydligt förekommande klippförnamalen.
Slutligen en rad andra intressanta observationer under senaste tiden. Först kan vi nämna att en liten population av den gäckande trollsländan spetsfläckad trollslända upptäcktes i Haddeboån mellan Haddebo och Hjortkvarn i juni av Per Karlsson Linderum i under trollsländeinventering i det blivande naturreservatet Glottrakärret. En hona sågs där i början av juni och sedan två hanar 21 juni.
Dvärgflicksländor. Foto: Per Karlsson Linderum.
Vid Kamperhultakärret slogs ett saftigt antalsrekord av dvärgflicksländor vid landskapets enda lokal. Noggrann räkning 20 juni gav minst 700 individer. Vattenståndet var lite högre än tidigare år det har säkerligen gynnat arten.
Mindre timmerman. Foto: Bernt Bergström.
Den rödlistade (NT) långhorningen mindre timmerman sågs vid Hättinge i Gräve mellan 12-29 juni. Upptäckare var Joakim Johansson och som mest sågs 6 individer på virkesupplaget. Det var första fyndet i Närke sedan Anton Jansson fynd från tidigt 1900-tal. Flera observatörer var på plats och kryssade arten.
Sidenguldstekel. Foto: Helena Johansson.
Helena Johansson gjorde kanske årets fynd när hon hittade en sidenguldstekel vid ett grustag intill Vissbergavägen i Kumla 24 juni. Det är första fyndet i Närke på 101 år av denna rödlistade (VU) stekel. Individen höll till vid koloni mer lergetingar och insamlades. Bestämningen kontrollerades senare av Gunnar Hallin.
Comments