Immigrantgräsmott och fem andra nya fjärilar för Närke.
Immigrantgräsmott, Sköllersta 19-20/8. Foto: Per Karlsson Linderum.
Natten mellan 19-20 augusti blev en riktigt jackpott när tre (!) nya landskapsarter fångades i ljusfälla i Sköllersta. Det var ett immigrantgräsmott, en ekskottsmal och en såpnejlikmal. Ekskottsmalen är anträffad i alla angränsande landskap och lever som namnet antyder på blad av ek. I Sköllersta finns gott om ek insprängt i det lövskogsdominerande landskapet. Såpnejlikmalen är också sedd i alla våra grannlandskap och lever på blad av just såpnejlika. Den riktiga stänkaren var immigrantgräsmottet. Det är en migrerande art som inte är bofast i landet och som det bara finns en handfull inlandsfynd av i Sverige. De allra flesta av landets fynd är gjorda längs de södra och sydostliga kusterna. Närkefyndet sticker därför ut rejält på den svenska fyndkartan.
Ekskottsmal, Sköllersta 19-20/8. Foto: Per Karlsson Linderum.
Såpnejlikemal, Sköllersta 19-20/8. Foto: Per Karlsson Linderum.
Hans Rydberg rapporterar poppelsaftmal från södra delen av Säbylund i Kumla 23 augusti. Det är om fyndet godkänns första fyndet av arten i Närke. Den går på balsam- och svartpoppel. Arten är anträffad i alla angränsande landskap.
Spår av såpnejlikesäckmal, Norrbyås. Foto: Anders Carlberg.
Anders Carlberg och Camilla Pettersson hittade minor och säckringar efter såpnejlikesäckmal vid Norrbyås 20 augusti. Arten är ny för landskapet och har en sydlig utbredning i landet med nordlig gräns mellan Närke och Västmanland. Bortsett sistnämnda anträffad i alla angränsande landskap. Den går som namnet antyder på såpnejlika. Några dagar senare såg Per Karlsson Linderum säckar på såpnejlika i Sköllersta.
Såpnejlikesäckmal, Sköllersta. Foto: Per Karlsson Linderum.
Betmott. Foto: Christer Johansson.
Betmott blev en ny fjärilsart för landskapet 27 augusti. Och den dagen gjordes två fynd. Christer Johansson såg en individ grusgropen vid Hamberg söder om Herrfallsäng 11:58. Det var en timme före Anders Jacobsson hittade en individ vid Via skog i Stora Mellösa! Arten är sedd i alla angränsande landskap och går på malört.
コメント