top of page

Atlasinventeringens slut för året - nu återstår bara en säsong


Vandrande ängstrollslända.

Den näst sista inventeringssäsongens sista inventeringsperiod är nu över. Ett fantastiskt fint trollsländeår har det varit hitills, för det är faktiskt inte slut på trollsländorna ännu. Hela månaden ut går det att finna ett flertal arter. En art som det går utmärkt att leta efter i september är den sent flygande mindre smaragdflicksländan, som var ny för Närke ifjol. I år har den hittats på många nya lokaler och den kan säkerligen snart vara spridd över hela landskapet. Framförallt finns den vid små gölar och tärnar i skogslandskapet omgivna av skog. Men i år har den även börjat dyka upp vid dammar och våtmarker på slättslandet, så länge de är omgivna av åtminstone en del skog.

Mindre smaragdflickslända.

När inventeringen började 2016 hade 43 arter trollsländor påträffats. Första året hittades fyra nya arter, nämligen tvåfläckad trollslända, myrflickslända, gungflymosaikslända och fjällmosaikslända. 2018 hittades som nämnts mindre smaragdflickslända som ny. I år slog inventeringen till med hela tre nya arter. En av dessa, dvärgflicksländan, har funnits mycket sällsynt men obemärkt tidigare. De andra två, blå kejsartrollslända och vandrande ängstrollslända, är invasionsarter som åtminstone i det första fallet har kolonialiserat Närke söderifrån.

Blå kejsartrollslända.

En mera omfattande sammanfattning av säsongen kommer i Serrata 2019. Men redan nu kan vi konstatera att vi har nått en frekvens av 30 arter per ruta. Detta är ett högre antal än de motsvarande inventeringarna i Östergötland och Skåne. Det visar med andra ord att Närke är ett rikt trollsländelandskap. För nästan hälften av alla arter har vi frekvenser som är de högsta för Europa (om man jämför med andra atlasprojekt).

De två kartorna nedan visar antal arter trollsländor i Närke innan inventeringen och den andra kartan visar antalet arter 2016-2019.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page