top of page

Eftersök av guldsandbi


Vi var åtta personer som lördagen den 3 augusti samlades vid Go´glass i Hjortkvarn och därifrån åkte vi till det närliggande Kängstorp. Där skulle vi leta efter guldsandbi Andrena marginata på en av två kända lokaler i Närke för det här rödlistade biet (Nära hotad, NT).

Som så ofta när det gäller insekter så gillar de sol och värme. Det såg dock inte speciellt hoppfullt ut på vägen till Hjortkvarn. Himlen var blygrå och till och från kom det regnstänk på bilrutan. Men SMHI hade lovat uppsprickande molntäcke följt av sol och det var vad vi hoppades på. Efter fika och en kort introduktion om vilda bin så började det bli varmare.

Vi spred ut oss och började scanna av den blomrika betesmarken, med extra fokus på blommor av ängs- och åkervädd. Guldsandbiet är specialiserad på att samla pollen från just de här två arterna. Efter en stund kom solen fram och med den även en mångfald av insekter. Även om guldsandbiet gäckade oss så såg vi många spännande arter, bl a såg vi flera individer av silversmygare och sexfläckig bastardsvärmare. De är båda rödlistade som Nära hotad (NT) och inte rapporterade från platsen tidigare.

Efter cirka en timmas fruktlöst sökande efter guldsandbiet började vi prata om att ta en fikapaus, men då snubblade vi äntligen över en födosökande hona av guldsandbi på en blomma av ängsvädd. Efter ett idogt fotograferande kunde vi nöjda och glada ta en välförtjänt fika i solskenet innan vi åkte hemåt.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page