top of page

Dvärgflickslända äntligen upptäckt i Närke!


Dvärgflicksländor i parning.

Dvärgflickslända. Du ser baken på en till högst upp till höger!

En population av den mycket ovanliga dvärgflicksländan Nehalennia speciosa hittades idag vid Kamperhultakärret på västra sidan av Bjurhultasjön i Svennevads socken. Närke ståtar nu med 49 arter på trollsländelistan. Dvärgflicksländan är Europas minsta trollslända, blott lite över 2 cm lång. Arten är en av Europas mest hotade trollsländearter. Den troddes vara utdöd i Sverige men återfanns i Östergötland 2006. Sedan dess har den också hittats på enstaka lokaler i Västmanland, Småland, Uppland och Gästrikland.

Vid Kamperhultakärret hittades minst 25 individer, de flesta hanar men minst tre honor. Flera parningar sågs. Alla individerna fanns i den öppna glesa vegetationen i rikkärrets norra del. Kärret sträcker sig söderut men där går det inte att gå ut. Inga dvärgflicksländor hittades utanför rikkärrsdelen av sjöns norra sida. Sträckan som individerna fanns på är ungefär 300 meter.

Rikkärr finns på fler platser i Närke men det är få som också ligger intill sjöar eller dammar. Några sådana lokaler finns vid bl.a. Lerbäcksmossen, Vissbodasjön vid Åsbro och Botaren nära Brevens bruk. Dvärgflicksländan är känslig mot såväl igenväxning som överbete eller kraftig slåtter.

Kamperhultakärrets nordöstra del.

Kamperhultakärret mot öster. Dvärgflicksländorna flyger innuti vegetationen nära de öppna partierna.

Fynd i Sverige sedan återupptäckten 2006.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page