top of page

Större taggbening - ny bärfis för Närke


Söndagen 26 maj hittades en större taggbening Sehirus morio vid Norrbyås norr om Kvismaren. Det är en art i familjen taggbeningar som ingår i bärfisarna. Fyndet gjordes på värdväxten oxtunga som växer i ett antal bestånd på fyndplatsen. Arten större taggbening förekommer närmast i Södermanland och Uppland där första fynden gjordes 2011 respektive 2012. Dessutom förekommer arten i centrala Östergötland, delar av Småland, på Öland och i Skåne.

På måndagen 27 maj besöktes lokalen igen. Då hittades runt 10 individer. Några hundra meter västerut, nära gården Sjölunda hittades ytterligare runt 15 individer i ett annat bestånd med oxtunga.

Större taggbening trivs på öppna, varma och sandiga marker. Den är knuten till värdväxten oxtunga men kan även finnas på blåeld och fårtunga. Individerna hittas antingen på blommorna eller under bladrosetterna. Arten övervintrar som vuxen. Den kan lätt förväxlas med sin släkting mindre taggbening Sehirus luctuosus. Den har dock främst förgätmigejarter som värdväxt och blir oftast 5-8 mm. Den större arten är dessutom mattare i färgen och blir som regel 8-12 mm. De flesta individer vid Norrbyås var vid kontroll 8-9 mm men några runt 10-11 mm.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page