top of page

Trollsländor i vårvädersrusket


Vårvädret var inte på sin bästa sida när NIF hade sin årliga utflykt Försommarens trollsländor. Denna gång åkte vi till området mellan Åmmeberg och Mariedamm, där det finns få rapporter av trollsländor hittills. Vi blev nio stycken som samåkte från Lerbäck på dåliga vägar till den första lokalen Bastugölen. Bara två arter hittades här, nämligen guldtrollslända och mörk lyrflickslända. Inte blev det bättre vid fikastället vid Orkarebäcken intill Lilla Fallhyttan. Endast en fyrfläckad trollslända. Allt var vädrets fel med lite för kallt och mestadels moln. En makaonfjäril syntes också liksom flera tistelfjärilar.

Vi for vidare till östra delen av Holmsjön. Här var det åtminstone lite fler individer och vi hittade fyrfläckad trollslända, guldtrollslända, mörk lyrflickslända, spjutflickslända och större rödögonflickslända. Dessutom syntes en vacker blåbärslundmätare.

Sista stoppet för dagen blev en promenad på Mariedammsleden vid sjön Trehörningen. Nu kom solen fram och värmde till och med. Nya arter för dagen blev tidig mosaikslända och nordisk kärrtrollslända. Vi såg också myrjuvelbock, artonfläckig nyckelpiga och allavmätare.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page