top of page

Skåda småkryp på vintern - besök Kvarntorpshögen


När vintern allt mer kopplar sitt grepp om naturen och sommaren känns avlägsen så känns det allt mer svårt att hitta småkryp. Visst det går att leta inomhus och i jordkällare, kanske undersöka vad som kom med in med julgranen. Men det finns en spännande plats i landskapet där det går att hitta småkryp även på vintern - Kvarntorpshögen.

Den 600-700 grader varma högen skapar ett unikt lokalklimat. Runt de varma källorna kan tåliga småkryp vara aktiva även under vintern. Besöker man högen under denna tid så hörs de många hussyrsorna som lever på högen. Här har arten en av få platser i landet där de kan överleva utomhus. De hittas lättast bland stenskramlet nära Johanssonskylten.

De flesta småkryp som är aktiva under vintern på högen hittas nära de varma källorna. Lyft försiktigt på stenar och kolla vad som göms där. Men iaktta varnings- och säkerhetsföreskrifterna. Du hittar också mycket småkryp, mest spindlar och olika fjärilslarver, under bladen på de många kungsljusen. Lyft försiktigt på bladen och kolla vad du hittar!

Observera att bommen till högen är nere under vintern. Det gäller alltså att gå upp under vintern. Bra motion efter jul- och nyårsmaten.

Hussyrsa.

Sjuprickig nyckelpiga.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page