top of page

Mindre smaragdflickslända upptäckt i Närke


Flera hanar av mindre smaragdflickslända Lestes virens hittades idag vid ett rikkärr söder om Hjortkvarn. Det är första fyndet av denna trollsländeart i Närke. Arten är anträffad i vår närhet i Östergötland (första fyndet 2005), Västergötland (2010) och Södermanland (2012). Det var en av de mest väntade nya arterna för landskapet, som nu ståtar med 48 arter! Mindre smaragflickslända har expanderat norrut under de senaste 20 åren.

Arten flyger sent på året, i Östergötland och Skåne i perioden juli-september. Den finns i flera olika vattenmiljöer men allra helst i närings- och vegetationsrika grunda vatten som nästan växt igen. Det kan vara i odlingslandskapets dammar eller vid myrgölar i skogslandskapet.

Lokalen där fyndet gjordes är mycket intressant. Det är en naturtyp som det inte finns så många lokaler av i Närke. I just fuktiga rikkärr flyger ytterligare en potentiell ny art för landskapet, nämligen dvärgflicksländan. Det kanske kan löna sig att besöka lokalen i juni-juli nästa år! I övrigt på lokalen var det gott om pudrad smaragflickslända, gulfläckad ängstrollslända och flera starr- och gungflymosaiksländor. Tidigare under juli sågs mindre glanstrollslända på lokalen.

Mindre smaragdflicksländorna flög lågt i vegetationen i detta område.

Från samma plats som ovan var det kort till närmsta vattenspegel,

Rikkärret vid Österängen.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page