top of page

Flera nya insektsarter för Närke

Under den senaste månaden har flera nya insektsarter för Närke hittats. Bortsett från klubbsprötad bastardsvärmare, en vecklare och en vivel som fått egna notiser/artiklar på hemsidan presenteras här ytterligare några nya Närkearter.

Cantharis decipiens. Foto: Björn Gunnarsson.

Björn Gunnarsson fann en ny flugbagge Cantharis decipiens natten 21-22 maj vid Göksholm i Stora Mellösa. Flugbaggen kom till lampa under nattens fjärilslysning. Den är anträffad i alla angränsande landskap.

Larv av plommonpiga. Foto: Anders Carlberg.

Anders Carlberg och Joakim Johansson hittade två nya arter vid Klinteberget i Svennevads socken 19 juni. Det var dels en larv av plommonpiga Oenopia conglobata och dels larver samt miner av snedstreckad ekstyltmal Acrocercops brongniardellus. Plommonpigan är en mellansvensk art som tidigare är anträffad i våra östliga grannlandskap. Den är knuten till plommonträd och olika gräs där den jagar bladlöss. Ekstyltmalen är i sin tur anträffad i alla angränsande landskap och som namnet antyder knuten till just ek.

Ovan: larv av snedtreckad ekstyltmal och spår av densamma. Foto: Anders Carlberg.

Samma dag hittade Joakim och Anders en ljungklotspindel Simitidion simile vid Svenstorp intill Svennevadsån. Den är också ny för landskapet. Arten är anträffad i alla angränsande landskap.

Joakim hittade en gultonad kalvingeslända Mesopsocus immunis vid Lindbacka i Örebro 14 juni i samband med slaghåvning. Det är en ny stövslända för Närke som är anträffad närmast i våra södra grannlandskap och i Södermanland.

Anders och Joakim hittade vidare en aspblomfluga Hammerschmidtia ferruginea vid Segersjö 2 juni. Även detta en ny art för landskapet. Den är noterad i alla angränsande landskap förutom Värmland.

Aspblomfluga. Foto: Anders Carlberg.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page