top of page

Klubbsprötad bastardsvärmare ny för Närke!


Zygaena minos. Foto: Arne Holmer.

På torsdagen 14 juni hittade Arne Holmer en klubbsprötad bastardsvärmare alldeles söder om blomsterhandeln vid Stora Fallsgärde i Svennevads socken. Det är det första fyndet i Närke (se nedan) och det nordligaste i landet. Arne hittade ett exemplar på åkervädd. Claes Eliasson har styrkt bestämningen och påtalar att arten kan spridas som puppor i hö- eller hästtransporter.

Hans Odelholm besökte lokalen under fredagen och hittade ett exemplar på precis samma plats, på vägens östra sida alldeles söder om blomsterhandeln.

Foto: Hans Odelholm.

Idag besökte jag lokalen och hittade direkt ett exemplar. Jag fortsatte gå i dikesrenen söderut och såg nästan direkt ytterligare individer. Sedan följde jag vägen ned till nästa hus, gick över vägen och tillbaka på västra sidan. På östra sidan hittade jag nio individer och på den andra, den västra, tre individer, varav två satt en bit inne i hagen.

Foto ovan och nedan: Per Karlsson Linderum.

Senare under dagen besökte Arne åter lokalen. Värmen hade säkert lockat fram fler individer för Arne kunde räkna in minst 23 exemplar, förmodligen betydligt fler.

Arten är rödlistad som nära hotad (NT) och finns som kartan nedan visar främst i sydöstra Sverige med säkra fynd från Skåne, Blekinge, Småland, Öland och Östergötland (där arten är relativt nyupptäckt). Denna bastardsvärmare förekommer enligt artfakta "främst på torra solexponerade, gärna kalkhaltiga sandmarker, ibland även i glesa soliga skogsmarker och buskmarker på sandjordar." Detta stämmer relativt bra in på lokalen i Närke. Värdväxt för arten är bockrot. Läs mer på arten här.

Med tanke på den relativa närheten till artens förekomst i Östergötland, klimatförändringarna och den för våra trakter relativt udda (och lämpliga?) biotopen vid fyndplatsen så är det kanske mer logiskt med en naturlig spridning än via transporter. Kanske finns den på flera närliggande lokaler också. Till er som åker och kollar på arten kan man uppmana att stanna på fler ställen mellan Svennevad och Hjortkvarn och leta efter den.

Det finns ett fynd inrapporterat från 2017 utan varken precis lokalangivelse (mer än Askersund) eller bild varför detta fynd bör betraktas som det första i Närke. Totalt har nu 76 arter dagfjärilar inklusive bastardsvärmare och dagsvärmare setts i landskapet. Bra jobbat Arne!

Fynd inlagda på Artportalen i Sverige. Fyndet i Bohuslän ej godkänt.

Bastardsvärmarna sitter i dikesrenen på båda sidor vägen ända tills husen söder om Stora Fallsgärde.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page