top of page

Populär studiecirkel om trollsländor


Sjutton deltagare anmälde sitt intresse för denna cirkel som pågick under tre veckor, tre tisdagskvällar på Föreningarnas hus, samt dagliga övningar som fördes via en studiecirkelgrupp på Facebook/mail.

Kunskapsnivån från deltagarna varierade, men gemensamt för oss alla var att vi var sugna på att lära oss allt som är möjligt om ämnet. Per hade lagt upp en plan där vi alla under dessa tre veckor förväntades träna igenkänning av de 47 arter som man kan finna i Närke. Under de tre träffar vi genomförde, gav Per oss nycklar/redskap till ett sätt att försöka artbestämma trollsländor, vilket gjorde det betydligt lättare och roligare att arbeta med igenkänningen.

Per lade samtidigt upp ett chattgrupp på Facebook ,där han dagligen försåg oss med bilder där önskemålet var att vi alla skulle försöka bestämma vilka arter som visades. Detta visade sig vara en succe, ett jättekul och mycket lärorikt sätt, där man verkligen fick anstränga sig för att lösa ingenkänningsgåtorna. Många hade frågor och funderingar på detaljer i bilderna , vilket genomfördes/löstes på chatten. Ett suveränt komplement till kvällsmötena!

Cirkeln avslutades genom att vi fördes ut till fiktiva våtmarker, där uppgiften var, att i grupper bestämma vilka arter man kunde finna i våtmarken, under den angivna tidsperioden. Till vår hjälp hade det placerats ut bilder på trollsländor som måste artsäkras, (Per försökte naturligtvis lura oss på några arter). Det var extra kul att göra detta i grupp, efter våra ansträngningar hemma vid datorn. Nu fick vi verkligen prova våra nya kunskaper, efter vår hemmaträning. Nu var det upp till oss att testa detta i de ”fiktiva” våtmarkerna.

Alla deltagare var efter cirkelns slut mycket positiva och imponerade av cirkelns utformning. Detta blir för många, (hoppas alla) ett startskott för oss att börja använda våra nya kunskaper. Som någon deltagare sa: ”jag tror aldrig jag lärt mig så mycket på tre kurskvällar."

Jan Korslid

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page