NEXT STOP NÄRKE
Spetsfläckad trollslända. Foto: Per Karlsson Linderum.
En genomgång av potentiella nya insektsarter för Närke De senaste åren har en rad nya insekter för landskapet Närke rapporterats. Några har varit spektakulära och stora arter såsom flera fjärilar och trollsländor (t.ex. sälgskimmerfjäril och fjällmosaikslända) medan det varje år görs nya landskapsfynd av inte så iögonfallande insekter, t.ex. små skalbaggar och olika nattfjärilar. I och med vår förenings ökande aktivitet, bättre bestämningsböcker och forum för artbestämningsdiskussioner och den pågående spridningen norrut av många arter så finns goda utsikter att hitta många nya arter för Närke.
I denna artikel tas några av de mest troliga kommande nya insektsarterna för landskapet Närke upp. Dessutom uppmärksammas några hotade och ovanliga arter som kanske kan hittas. Det handlar främst om arter inom de lite mera kända eller populära grupperna till vilka det finns landskapskataloger och/eller bra bestämningslitteratur, antingen via nationalnyckelns bokserier eller andra bestämningsböcker. Till dessa grupper hör trollsländor, bärfisar, dagfjärilar, fjädermott, spinnare, gräshoppor, vårtbitare, humlor, blomflugor och stövsländor. En grupp med många potentiella nya arter som inte får så stort utrymme här är skalbaggarna. Det beror på att artrikedomen gör den svårgreppbar för analysen samt också på att vi än så länge inte har så många aktiva i föreningen som håller på just med skalbaggar. Undantagen bland skalbaggarna är de populära grupperna nyckelpigor och långhorningar.
I analysen av de mest troliga nya arterna för landskapet har en rad faktorer tagits i beaktande. Fynd i kringliggande landskap har fått en stor betydelse. Närke omges av fem landskap (Södermanland, Värmland, Västergötland, Västmanland och Östergötland). Därtill har den totala fyndbilden i Sverige analyserats. Efter varje art kommer en procentsats. Den står för hur många av våra kringliggande landskap som har fynd av arten.
Som med alla fynd av för landskapet nya arter krävs belägg i form av foto eller där så krävs insamling för att få fyndet godkänt. Arterna som presenteras här kan alla bestämmas med hjälp av foton. Tänk bara på att fota från många vinklar och så detaljerat som möjligt.
Mycket troliga
Spetsfläckad trollslända. Foto: Per Karlsson Linderum.
Spetsfläcka trollslända Libellula fulva 80%
Oerhört trolig ny art med tanke på trollsländeprojektet och att den finns talrikt på flera närbelägna platser i Västmanland. Leta efter den i juni vid rinnande rena näringsrika vatten, gärna i halvöppen miljö eller vid kvarndammar.
Harlekinpiga. Foto: Monika Sunhede.
Harlekinpiga Harmonia axyridis 80%
En invasiv nyckelpiga som härstammar från Sydostasien. Den används inom biologisk bekämpning mot bladlöss men konkurrerar även ut inhemska arter. Anträffades första gången i Sverige 2007 och har spridit sig norrut. Lätt att känna igen och kan dyka upp som andra nyckelpigor inomhus.
Myrgräshoppa Chorthippus montanus 100%
Förekommer på högmossar och näringsfattiga myrar. Den mycket iögonfallande karaktäristiska röda benfärgen på denna gräshoppa borde göra den hittas redan 2018 av landskapets trollsländespanare som ibland rör sig i lämpliga miljöer. Mest sannolika lokal kanske Stora Rankemossen?
Myrgräshoppa. Foto: Anders Carlberg.
Kartfjäril. Foto: Andreas Grabs.
Kartfjäril Araschnia levana 60%
Expansiv ny art för landet sedan 1980-talet. Har nu nått våra angränsande södra landskap och det är bara en tidsfråga innan denna omisskännliga fjäril dyker upp hos oss. Flyger i två generationer under året och är knuten till värdväxten brännässla.
Sannolika
Mindre smaragdflickslända. Foto: Andreas Grabs.
Mindre smaragdflickslända Lestes virens 60%
En art som har en främst sydostlig utbredning i landet med närmsta förekomster så nära som i norra Östergötland. Arten skiljs från sina nära släktingar kraftig och pudrad smaragdflickslända på den tydliga gula färgen i nacken. Den finns i främst närings- och vegetationsrika småvatten, ibland också vid gölar i skogsmiljöer. Leta i sydöstra Närke i juli-september.
Jolster. Värdträdet för jolsterbärfisen. Foto: USDA-NRCS PLANTS Database / Herman, D.E. et al. 1996.
Jolsterbärfis Elasmostethus brevis 60%
Knuten till trädslaget jolster. Slaghåva eller banka i jolster under maj-september. Kräver genitalstudier under lupp som visas bra i Bärfisar i Sverige - en fälthandbok.
Kortvingad ängsgräshoppa. Foto: Andreas Grabs.
Kortvingad ängsgräshoppa Chorthippus parallellus 100%
En allmänt förekommande arter i södra Sverige som finns i de flesta miljöer. Av någon anledning ännu inte noterad i Närke. För att hitta denna art krävs metodiskt letande och ett exemplar av Gräshoppor i Sverige – en fälthandbok.
Grön vinkelblomfluga. Foto: Andreas Grabs.
Grön vinkelblomfluga Didea alneti 100%
Den breda bakkroppen och den ibland framträdande turkosa nyansen gör att denna stora blomfluga kan bestämmas redan i fält. Leta efter den i gläntor och bryn i öppen barrskog. Den flyger maj-september.
Ljus kärrblomfluga Helophilus trivittatus 100%
Kräver bild både på huvudet framifrån och på kroppen ovan men man uppmärksammar den på de stora gula teckningarna på bakkroppen. Förekommer på fuktiga strandängar under perioden juni-september.
Ljus kärrblomfluga. Foto: Anders Carlberg.
Röd mulmblomfluga Brachypalpiodes lentus 100%
Kombinationen blodröd bakkropp med svarta ben leder dig rätt till denna blomfluga. Besöker blommor i hag- och buskmarker maj-juli.
Röd mulmblomfluga. Foto: Anders Carlberg.
Flockfibblefjädermott. Foto: Andreas Grabs.
Flockfibblefjädermott Oxyptilus chrysodactylus 100%
Det finns flera troliga nya arter för Närke bland gruppen fjädermott. Detta är en av de största arterna i Norden och därför den mest troliga kandidaten. Flyger juni-juli i betesmark och ruderatmark. Larverna kan letas efter på flockfibbla. Här rekommenderas Fjädermott i Norden – en fälthandbok.
Fläckig gluggmärkeslända. Foto: Anders Carlberg.
Fläckig gluggmärkeslända Philotarsus parviceps 100%
På hösten borde denna stövslända kunna hittas i Närke. Leta bland lövträd som ek, hagtorn och viden. Svår att skilja från nära släkting randig gluggmärkeslända men det går med bra foton från ovan på huvudet. Stövsländorna skildras i en av volymerna av nationalnyckeln.
Sälgvedbock Saperda similis 100%
Denna långhorning kan man som vuxen med stor tur hitta i sälg juni-juli. Lättast hittar man arten genom att leta efter de karaktäristiska äggläggningsmarkeringarna en bit upp på sälgens stam.
Bild från G.G. Yakobson "Beetles of Russia"
Gul kulhalsbock Gnathacmaeops pratensis 100%
Landets vanligaste kulhalsbock. Finns i främst barrskogar med död och bränd tall. Besöker som vuxen vita blommor som t.ex. hundkäx och älggräs under juni-juli.
Gul kulhalsbock. Foto: Andreas Grabs.
Läderlöpare. Foto: Anders Carlberg.
Läderlöpare Carabus coriaceus 100 %
En skalbagge man skulle kunna leta efter är läderlöparen. Den är hittad i alla kringliggande landskap. Den har alltid haft en konstig utbredning med en massa luckor, men det har också gjorts en del fynd på senare år där den inte var hittad tidigare, så det känns som att det finns potential./HL
Brandsvartlöpare. Foto: Håkan Ljungberg.
Brandsvartlöpare Pterostichus quadrifoveolatus 80%
Den dyker upp på brandfält eller brända hyggen, gärna på torra platser där det har brunnit ordentligt. Sedan lever den kvar i ett antal år, tills det har vuxit igen för mycket. Bl.a. är den hittad på det stora brandfältet i Västmanland. Den är inte lika lätt att känna igen som läderlöparen, men går att identifiera från foto./HL
Möjliga
Dvärgflickslända Nehalennia speciosa 40%
Landets mest hotade flickslända och mycket ovanlig, återupptäcktes nyligen i Östergötland och senare sedd i flera landskap. Även mycket svårupptäckt och kanske kanske kan den finnas i något kalkrikt kärr med inslag av starr även i Närke? Slaghåva i sådan miljö i juni-juli.
Dvärgflickslända. Foto: Anders Carlberg.
Blå kejsartrollslända. Foto: Per Karlsson Linderum.
Blå kejsartrollslända Anax imperator 40%
Har ännu inte nått så långt upp i landet så att den är mer än möjlig för landskapet. Men med tanke på dess storlek och potentiella rörlighet, spektakulära utseende och många medlemmars intresse för trollsländor kanske vi kan hoppas på kejsaren!
Jallabärfis Jalla dumosa 80%
En lätt igenkännlig bärfis som trivs på torra marker, gärna med sparsam vegetation. Leta efter den maj-juni och från mitten av augusti-september.
Rödgumpsgräshoppa Omocestus ventralis 100%
En ovanlig gräshoppa med främst sydostlig utbredning men med fynd runt Närke, de flesta av äldre datum. Förekommer på torra magra ängsmarker. Den skarpt röda bakkroppen kan leda den uppmärksamme rätt ute i fält.
Ekvårtbitare. Foto: Monika Sunhede.
Ekvårtbitare Meconema thalassinum 60%
Leta efter denna mindre vårtbitare i hagar med riktigt gamla ekar. Lever uppe i träden så bankning torde vara rätt metod att hitta den. Sparsam i landet med främst sydlig utbredning.
Fjäderbärare. Foto: Anders Carlberg.
Fjäderbärare Ptilophora plumigera 100%
Denna tandspinnare är observerad vid flera tillfällen alldeles norr om Närke i Västmanland. Flyger i lövmiljöer med inslag av lönn. Arten är mycket lokal och stationär men hannarna kommer ofta till lampa. Att lysa med lampa i lönnrika skogsmiljöer skulle kanske leda till fynd av arten.
Mjölkörtspinnare. Foto: Andreas Grabs.
Mjölkörtspinnare Lemonia dumi 60%
En högoddsare att dyka upp i Närke men dess mellansvenska förekomst kanske kan ge hopp. Trivs på fuktiga sandiga betesmarker och flyger dagtid. Kan även komma till lampa. Påträffas sällan utanför habitatet.
Prydnadsbock Anaglyptus mysticus 100%
Sök denna ovanliga långhorning i hässlen i juni-juli.
Prydnadsbock. Foto: Neil Phillips.
Lycka till i fält under den kommande säsongen!
Tack till Anders Carlberg som låter vår förening använda hans foton liksom speciellt tack till Andreas Grabs och Monika Sunhede som bidragit med foton till denna artikel. Tack också till Håkan Ljungberg som skrivit texten till de två löparna som finns med här.