top of page

Nattfjärilsträff hos Sture Hermansson


Fredagen 1 September

Vi var 13 st glada insektsbitna i alla åldrar som samlades kl. 20.00 en klar, lite kylig sensommarkväll hemma hos Sture. Hemmet ligger vackert beläget i utkanten av Hallsberg. Vidsträckta åkrar omger tomten. Utsikterna att lyckas fånga in insekter var optimala.

Sture välkomnade oss på sin altan där han förberett en liten information om vad vi skulle kunna uppleva. En mycket illaluktande dekokt visades runt sällskapet, det visade sig vara en blandning som skulle locka till sig olika nattfjärilar.

Vi gick sedan ut i trädgården för att montera upp fångstutrustningen, en stege ställdes upp där ett specialsytt lakan monterades. Bakom lakandet placerades en lampa, specialutrustad för detta ändamål. Sture gick sedan runt i trädgården och smetade in dekokten på omgivande träd. När detta var klart, återgick vi till värmen på altanen, där vi intog vår matsäck tillsammans med Stures sambos kakor och kaffe.

En längre väntan på mörkrets inbrott, förkortades av en presentation av böcker, material och Stures egna fotografier av nattfjärilar, vilket gav oss nya lärdomar om dessa spännande insekter.

Vid 21-tiden bröt vi upp och gick ut i mörkret för att vittja vårt fångstlakan. Till en början var det skralt med individer, men efterhand sökte sig fler och fler fram i ljuset. Ett antal arter kunde räknas in och ett intensivt fotograferande inleddes. Många hade redan tidigare vanan inne att fota i det speciella ljuset, men några av oss kunde konstatera att det var en svår konst (kanske skulle man på vår fototräff i Rånnesta i oktober kunna sprida lite kunskap om detta?).

Ett fint initiativ av Sture att bjuda in oss, både deltagare från NIF och Naturskyddsföreningen, till sin egen trädgård och förse oss med både nya och gamla kunskaper.

Noterade arter:

Ennomos alniaria Alflikmätare

Aporophyla luenebergensis Kamsprötat puckelfly

Cirrhia icteritia Blekgult gulvingsfly

Denticucullus pygmina Mindre stråfly

Eurois occulta Större skogsfly

Helotropha leucostigma Sumpfly

Hydraecia micacea Potatisstamfly

Noctua pronuba Större bandfly

Polymixis polymita Grönbrunt stamfly

Tholera decimalis Vitribbat fältfly

Xestia xanthographa Gulfläckigt jordfly

Alflikmätare

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page