Närke eller inte Närke? - del 1: Regna
Är du en av oss alla som ibland undrar var du är någonstans? Ja, inte filosofiskt kanske utan mer konkret utifrån ett rapporteringssyfte. Är man i Närke eller inte? Ja, i en serie korta artiklar ska vi försöka reda i lanskapsgränsen. För den följer oftast inte länsgränsen eller kommungränser och ibland inte heller sockengränsen. I tryckt form hittar man nästan aldrig några kartor som visar landskapsgränserna. En översiktlig gräns som ger en bra vägledning finns i motormännens vägatlas. I ArtPortalen ses den lättast i kartlagret som heter Open Street Map. Kolla de tre olika kartlagren nedan över området vid Läppe.
I Google Street ses länsgränsen.
Men den går fel ser man där vid jämförelse med var länsgränsen går på Sverigekartan (som har rätt). Men i ingen av dessa ses landskapsgränsen.
Den ser man däremot här i Open Street Map. Den följer länsgränsen till öster om Tjärnberget. Sedan går den genom norra delen av sjön Open slingrar sig sedan längs bäcken upp till Läppe innan de bägge gränserna möts ute i Hjälmaren.
Ett stort område som tillhör Närke där gränsen är svår att hitta är området söder och öster om fågellokalen Bruna Bergen söder om Brevens bruk. Här ligger ett stort område i Regna socken som tillhör Östergötlands län men också landskapet Närke. Läs artikel i Folkbladet här. Det är omväxlande marker med fina sjöar som Kvarnsjön och ängar som Motala äng med bl.a. landskapets enda förekomst av trumgräshoppa. Och på skogshöjderna finns tjäderskogar med brunsjöar kantade av gungfly med fina trollsländor som myrflickslända. Helt enkelt mycket fina marker! Hur går då gränsen? Jo, kolla kartorna nedan.
Grovt översiktligt.
Norra delen. Här går landskapsgränsen enligt det röda strecket och läns/kommungräns enligt det gråa. Bruna Bergen ligger alldeles SV om Stormossen. Allt ned till sjön i högra kanten är med andra ord Närke.
Liksom en stor del mellan Avern och Ålsjön.
Artlistan för denna del av Närke innehåller bl.a. rödlistade arter som timmertickgnagare Stagetus borealis, barrpraktbagge Dicerca moesta, asppraktbagge Poecilonota variolosa, raggbock Tragosoma depsarium, reliktbock Nothorhina muricata, långhorningen grönhjon Callidium aeneum, skrovlig flatbagge Calitys scabra, stumpbaggen Plegaderus saucius, glattbaggen Microscydmus nanus, svartbaggen Uloma rufa, svävdagsvärmare, silversmygare och sexfläckig bastardsvärmare. Dessutom finns landskapets enda fynda av trägnagaren Xyletinus planicollis, violettbandad knäppare Diacanthous undulatus, krokhorndyvel Onthophagus fracticornis och fjädervingen Micridium halidaii från området liksom majoriteten av fynden av åttafläckig praktbagge Buprestis octoguttata.
Nästa del tar upp resten av gränsen till Vätterns norra del.