top of page

Grön mosaikslända - en av landskapets ovanligaste trollsländor flyger nu!


Äggläggande grön mosaikslända och två larvhudar.

Grön mosaikslända.

Flygande grön mosaikslända.

Larvhudar av grön mosaikslända (och honan delvis dold bland vattenaloe, ser du den...).

Larvhud.

Den första säkra föryngringen av grön mosaikslända i Närke har gjorts de första dagarna i augusti. Vid Sofieholmen i sjön Sottern har minst nio larvhudar hittats, en ensam hane setts och en äggläggande hona. Grön mosaikslända är knuten till näringsrika vatten med växten vattenaloe, på vilken honorna lägger sina ägg. Larverna skyddas från fisk av växtens taggar. Larvutvecklingen är två- eller treårig. Arten flyger i​ juni-september. Den ses ofta flyga på eftermiddagarna och ibland sent på kvällen.

Arten är delvis hotad i Europa och skyddad inom EU. I vårt land är den ovanlig och förekommer framförallt i östra delarna av mellersta Sverige. Grön mosaikslända vill ha sjöar med bra pH och vattnen ska helst inte vara övergödda. Innan fyndet vid Sofieholmen är arten endast rapporterad från olika lokaler i Kvismaren och från Göksholm (Stora Mellösa). Första säkra fyndet är från Kvismaren 2006.

Det finns ett behov att kartlägga förekomsten av arten i landskapet. Lättast görs detta genom att i augusti leta upp lokaler med vattenaloe och spana efter äggläggande honor. Växten är i sig hotad och kräver naturvårdsåtgärder för att inte konkurreras ut. Det är därför möjligt att slå två flugor i en smäll! De flesta lokaler för vattenaloe är nog kartlagda genom Närkes Flora. Nedan ses utbredningskartan för vattenaloe i Närke. Några av dessa lokaler finns också rapporterade på ArtPortalen.

Slutligen en enkel vägbeskrivning till Sofieholmen. Parkera bilen vid de två husen Värdshuset alldeles norr om Bystad på Sotterns norra strand. Gå sedan traktorvägen västerut vid skogskanten ned mot sjön och hagen med tjurar. Följ elstängslet söderut tills det tar slut vid vasskanten. Här går en stig hela vägen fram till Sofieholmen. Där det är som smalast mellan vattnet finns på norra sidan av stigen en vattensamling innanför vassen. Här finns vattenaloe och grön mosaikslända.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page