top of page

Fem arter mosaiksländor i julivärmen!


Exkursionsledaren försöker förgäves fånga en vassmosaikslända (ser du den?).

Samling vid Öby kulle.

Visning av första trollsländan i sommarvärmen på Åslaholmen.

Gulfläckad glanstrollslända.

Blodröd ängstrollslända.

Tegelröd ängstrollslända.

Fika vid Hacksjön i Lännäs.

Fem arter mosaiksländor värmde deltagarna den sköna sommardagen lördagen 22 juli. Vi blev 12 stycken som träffades på Öby kulle parkering i Kvismaren för att skåda trollsländor. Utflykten var ett samarrangemang med Hopajola och Länsstyrelsen i temat månadens naturreservat.

Från Öby kulle begav vi oss via Lövholmen till de trollsländerika markerna runt Åslaholmen. Här var målet att få se Närkes landskapsinsekt vassmosaikslända. Men vi tittade naturligtvis på de andra sländorna som vi stötte på. Det blev lite genomgång hur man skiljer de nu talrika ängstrollsländorna åt och vi kollade också på flera små flicksländor. Många av deltagarna fick ett eller flera livskryss. Bland de roligare arter fanns större kustflickslända och gulfläckad glanstrollslända. Efter en lång väntan söder om Åslaholmen efter patrullerande vassmosaikslända gav vi upp det projektet och ägnade oss åt matsäcken uppe vid stenarna. Solen värmde nu på och det var allmänt gött. En sista chans på vassmosaiken fanns på vägen tillbaka till bilarna. Och vilken tur vi hade. Vid Källviken i Fågelsjön flög så en grann hanne vassmosaikslända som när solen låg på i rätt vinkel visade upp sig riktigt bra. Vi gjorde ett lönlöst försök att fånga den (se bilden ovan...). Vi såg nu också våra första bruna mosaiksländor, en myskbock Aromia moschata och en eksnabbvinge. Vid parkeringen vid Lövholmen patrullerade en rekordtidig höstmosaikslända (tidigare förstadatum för Närke 28 juli).

Andra halvan av dagen blev det en helt annan miljö. Vasshavet byttes mot gungflymarker i skogsbygderna. Vi styrde färden mot Hacksjön i Lännäs socken. Flera fina fjärilar sågs där, bl.a. skogsgräsfjäril, aspfjäril och svavelgul höfjäril. Men fokus låg på de svårfångade mosaiksländorna. Vi hade mest otur med fångsten men hade bra osar på framförallt starrmosaiksländor och bruna mosaiksländor men även en och annan gungflymosaikslända. Totalt en lyckad dag med många glada deltagare, fem arter mosaiksländor och totalt 17 arter trollsländor.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page