top of page

Fjärilsutflykt till Axsjöfallet hos Björn Nordzell


Sture Hermansson visar en fjäril för ett av barnen.

Christer Nytén och Sture Hermansson diskuterar fjärilar.

Trevlig fika vid Axsjöfallet.

Onsdagen 5 juli

Vi var 19 förväntansfulla fjärilsentusiaster, (barn och vuxna), som samlades på Björns vackra torp på Axsjöfallet. Kul att så många barn och damer deltog: 6 barn och 3 damer (kan lova gott för återväxten).

Björn hälsade oss välkomna med att berätta lite om torpet som han äger. Det är en äga som Björn förvandlat till en oas för fjärilar och insekter m.m. Arbetet han lagt ner på att återställa ängsmarken har genererat bidrag från EU, vilket kan behövas, då mycket arbete krävs för att hålla markerna i skick som en gammaldags ängsmark.

Under det att Björn berättade om hur han återställt ängsmarken, åtnjöt vi våra medhavda matsäckar. Snart började det märkas att vi var ivriga på att börja studera den mångfald växter och fjärilar som fanns på platsen. I gruppen fanns mycken och bred kunskap om växter, fjärilar, trollsländor och insekter i allmänhet, vilket fångade deltagarnas intresse och många frågor om arter ställdes. Det var ibland svårt att hinna med alla aha-upplevelser som bjöds, då många för oss nya fjärilsarter visades. Glädjande var också att barnen med stor iver bidrog med infångande av spännande arter.

Ett avbrott i form av en regnskur gjorde att Björn kunde visa sitt torp innifrån, där han bl.a. visade oss sin fjärilssamling. Därefter gällde stövlar på, eftersom vi skulle tåga genom skogen ner till en mosse för att söka efter ytterligare fjärilsarter i denna lokal. Visst lyckades det att öka på antalet arter, tillsammans kunde vi identifiera ca14 arter totalt. Dessa var:

Brunfläckig pärlemorfjäril, svartringlad pärlemorfjäril, älggräspärlemorfjäril, mindre blåvinge, violett blåvinge, silverblåvinge, ängsblåvinge, ängssmygare, skogsnätfjäril, vitgräsfjäril, pärlgräsfjäril, luktgråsfjäril, starrgråsfjäril och svavelgul höfjäril.

En mycket lyckad dag, trevligt sällskap och en kunnig, välkomnande värd.

Tack Björn!

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page