top of page

Ovanlig trollslända visar sig vara vanlig? - Många fynd av tvåfläckad trollslända


Tvåfläckad trollslända. Harsjön i Glanshammar 5 juni 2016. Foto Jan Korslid.

Tvåfläckad trollslända. Ventärnen i Hammar 16 juni 2017. Foto: Per Karlsson Linderum.

Tvåfläckad trollslända. Norra delen av sjön Lyren i Bo 5 juni 2017. Foto: Per Karlsson Linderum.

Larvhud av tvåfläckad trollslända, notera taggarna på bakkroppens ovansida och bakkant samt de långa benen. Natabrunn i Askersund 11 juni 2017. Foto: Björn Nordzell

Under juni har ovanligt många fynd gjorts av tvåfläckad trollslända Epitheca bimaculata i Närke. Det är ett resultat av trollsländeprojektet och riktat eftersök efter arten. Det första fyndet i landskapet gjordes i fjol i juni vid Harsjön i Glanshammar av Jan och Bitte Korslid. Det var väntat eftersom det finns fynd i alla angränsande landskap. Från Östergötland finns t.ex. fynd från sjön Lyren som delas med Närke.

Arten är svår att upptäcka då den ofta flyger långt ut över vattnet utan att till synes någonsin landa eller så flyger den högt över skogsvägar. Den upptäcks med kikare om man har lärt sig utseendet. Den påminner mycket om en stor glanstrollslända i flykten.

Förekomsten vid en sjö kan också upptäckas när man hittar den karaktäristiska larvhuden. Den kan inte förväxlas med någon annan art. De stora taggarna på bakkroppens ända och rygg är typiska. Larven är tålig mot fisk och arten anses förekomma främst i skogssjöar med mycket abborre då den genom minskat predationstryck har konkurrensfördel gentemot mosaiksländelarverna. Sjöarna ska helst ha mycket vegetation med enstaka vassruggar. Tvåfläckad trollslända flyger främst i juni så det är hög tid att leta efter arten nu!

Nedan listas fynden från Närke 2017:

1 hona Skåle naturreservat, Hallsberg 1.6

2 ex + 1 larvhud Skogasjön, Svennevad 1.6

1 ex samma lokal 2.6

1 ex + 1 larvhud norra delen av sjön Lyren, Bo 5.6

1 ex Bjurhultasjön, Svennevad 5.6

1 ex + 1 larvhud Natabrunn, Askersund 11.6

2 ex inloppet i Rösjön, Askersund 16.6

1 ex Ventärnen, Hammar 16.6

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page