Fina trollsländor i Rockebro
Trollsländeskådare vid Rockebro.
Sandflodtrollslända beskådas.
Sandflodtrollslända. Foto: Owe Nilsson.
Sandflodtrollsländan fotograferas flitigt. Foto: Sture Hermansson.
Sandflodtrollslända, levande hona och avbildad hane. Foto: Göran Carlén.
Vi var elva personer som träffades i Laxå för att skåda trollsländor i Atlasrutan 09E6g. Vädret var inte det bästa men vi fick några timmar med bra sländeväder innan regndugget förstörde eftermiddagen. Vi började vid Rockebro naturreservat och den stora dödisgropen. Det var mycket trollsländor framme och flög och vi hittade 10 arter vid den lilla vattenspegeln. Roligast var den hona sandflodtrollslända som alla fick se bra. En svår art! Vi såg också tre arter kärrtrollsländor och en hona bred trollslända sågs av exkursionsledaren.
Vid den lilla skogstjärnet Gropsjön hittade Hilkka en hane bred kärrtrollslända i det borte hörnet, typiskt på näckrosor. Vi andra såg också två hannar tidig mosaikslända och mycket andra sländor. Sedan blev det fika och lunch nära campingen vid Laxsjöarna.
Vi provade därefter den lilla avsnörpta delen av Östersjön med det roliga namnet Natabrunn. Här sågs hastigt en tvåfläckad trollslända flyga och Björn Nordzell hittade en larvhud av samma art som alla kunde beskåda. Kul att vi kan konstatera förekomst av denna rara (?) trollslända i fler och fler rutor. Ingen bred kärrtrollslända hittades på några näckrosblad men vädret började bli sämre.
Larvhud av tvåfläckad trollslända, notera taggarna på bakkroppens ovansida och bakkant. Foto: Björn Nordzell.
Larvhud av tvåfläckad trollslända. Foto: Sture Hermansson.
Några av oss fortsatte vidare till ett skogskärr med namnet Gubbakärret. Nu duggade det friskt men några arter hittades. Totalt sågs 15 arter under dagen, helt ok med tanke på den av vädret spolierade eftermiddagen. Rutans antal ökade från 17 arter till 27.