Tidig trollsländor vid Naturens hus
På grund av den sena våren var träffen för att leta tidiga flick- och trollsländor i fara, men några dagar innan kom värmen och med den de första sländorna som vågade lämna vattnet för ett liv i luften.
Kl. 09.30 samlades vi några stycken vid Naturens hus i Örebro för att med Per Karlsson Linderum som ledare lära oss att upptäcka och identifiera de små sländorna. Morgonen var ganska kylig och sländorna nöjde sig med att sitta och vänta på att dagen skulle bli lite varmare innan de började flyga. Vår plan var att studera livet runt dammarna i området och första uppgiften var att upptäcka en sittande flickslända i vegetationen.
De är inte lätta att se (bild 1 Per har upptäckt en slända och pekar ut den med håvskaftet och 2 Sländan som Per pekar på. Du ser väl var sländan sitter? ).
Griptångsflickslända.
Den första flicksländan var en griptångflickslända. De kan kännas igen på sin lite ovanliga färgsättning där den gröna framändan övergår i mera blått baktill. Kommer man tillräckligt nära en hane kan man lätt identifiera den på griptången i bakändan som gett arten dess namn.
Guldtrollslända.
Eftersom det var så tidigt på säsongen och nu plötsligt blivit varmt kunde vi se flera exempel på trollsländor som krupit upp och lämnat sin larvhud för att efter en stunds acklimatisering flyga iväg på sin första flygtur.
En nyss uppkrupen fyrfläckad trollslända torkar sina vingar i luften medan barnen studerar innehållet i håven.
En barnfamilj som passerade blev intresserade av vår verksamhet, särskilt barnen som gärna tittade närmare på de vackra sländorna.
Spjutflickslända.
De flesta av flicksländorna var tenerala, dvs de hade ännu inte fått de vackra blå och gröna färgerna som man brukar se på kringflygande flicksländor. Det gjorde att de var svårare att upptäcka och att identifiera. Bakom huvudet sitter en halssköld som ofta har ett artspecifikt utseende och kan användas även på tenerala sländor. Den studerade vi med hjälp av lupp och kamera.
När hungern satte in blev det fint med paus för matsäck. Efter lunchen hade temperaturen stigit till trollsländevänlig nivå och vid ett återbesök vid dammen med griptångsflicksländorna hade dessa kommit igång ordentligt. På ett flytande vasstrå från förra året satt ett par hopkopplat och förberedde sig för äggläggning. Själva parningen var redan genomförd men hannen behöll sitt grepp om honans hals för att försäkra sig om att hon inte skulle komma på idén att para sig med en annan hane innan hon skulle lägga sina ägg.
När hon var redo stack hon ner bakkroppen i vattnet och verkade försöka placera äggen på sidan av strået.
En nordisk kärrtrollslända hade också börjat flyga. En hona med den vita nosen som är typisk för detta släkte. Det latinska namnet Leucorrhinia betyder vitnosing. Säsongen har kommit igång! Hög tid att ge sig ut börja inventera trollsländorna! Totalt såg vi sju arter under dagen (spjutflickslända, månflickslända, griptångsflickslända, mörk lyrflickslända, fyrfläckad trollslända, guldtrollslända och nordisk kärrtrollslända).
Text & Foto: Sture Hermansson