top of page

Hur du väljer dina lokaler i din Atlasruta!

Nu närmar sig säsongen för trollsländorna på allvar. Och snart är det dags att ge sig ut i sin Atlasruta och inventera eller åka ut i markerna och rapportera. Häng med i inventeringen du också om du inte redan är med. Alla behövs. Just nu är mer än 1/3 av rutorna bokade.

Atlasrutorna är ju stora 10x10 km och fulla av lämpliga trollsländelokaler. Alla vatten i en sådan ruta går ju inte heller att inventera. Det är heller inte syftet. Under inventeringen ska sju-åtta olika miljöer besökas. Det räcker alltså att besöka 7-8 lokaler. Ett tips är att lägga dessa koncentrerat så att långa transporttider undviks. Sedan är det naturligtvis så att till synes speciellt intressanta lokaler helst besöks.

Hur väljer man ut lokalerna då? Jo, det görs via kartsök i ArtPortalen. Kolla introduktionsfilmen https://www.youtube.com/watch?v=MiIjkQS_tWo, i slutet ses hur man skiftar kartlager. Det gäller att på det sättet leta runt i rutan efter nedanstående miljöer:

1 Brunvattensjöar omgivna av gungflyn

2 Medelnäringsrika-näringsrika vegetationsrika sjöar och dammar

3 Näringsfattiga klarvattensjöar

4 Nyskapade störda vatten

5 Vegetationsrika kärr

6 Snabbrinnande vatten i skogsmiljö

7 Långsamt rinnande vatten i jordbruksmiljö

8 Långsamt rinnande vatten omgivet av våtmark

Nedan finns ett exempel på ett upplägg i en redan bokad ruta 09F6e. I denna finns minst 40 olika vatten, från 4-5 stora sjöar till små skogsgölar (bäckar och vattendrag oräknade).

I de tre gröna rutorna finns alla miljöer som ska eftersökas. Den översta ses här med miljö 1,2 och 5:

Den mellersta rutan med miljö 3, 6 och 8. Den sista lite bökig att ta sig till men man kan välja en lättare plats i norra delen av atlasrutan.

Och den sista rutan med miljö 4 och 7:

Inventeringsmanualen laddar du ner här http://trollslandornarke.wixsite.com/start/atlasprojektet

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page