top of page

Berytinus crassipes funnen i Närke.


Berytinus crassipes. Fall, Sköllersta 10/3 2017. Skinnbaggen är täckt av diverse växtmaterial.

Skinnbaggen Berytinus crassipes hittades fredagen 10 mars vid Fall i samband med förnasållning. Individen var lite trög och medtagen och täckt med diverse växtmaterial. Det är det första fyndet på ArtPortalen från Närke och arten saknas också i den gamla landskapskatalogen. Som för alla skinnbaggar gäller att det kan finnas fynd registrerade på annat håll. Hur som helst en sällan rapporterad skinnbagge. Enligt tillgängliga källor finns fynd från tre av våra angränsande landskap men den saknas från Värmland och Västergötland.

Den hittades vid förnasållning i lövskog med rikligt inslag av asp och hassel vid Fall i Sköllersta socken. Den fem millimeter stora baggen tillhör ett släkte med fem ganska rangliga och stiliga skinnbaggar, varav fyra nu är noterade från Närke. Crassipes känns lätt igen på de svarta antenn- och benmarkeringarna. Arten trivs framförallt i lite torrare och öppna gräspartier. De vuxna individerna övervintrar och fortplantar sig tidig vår. Nästa generation kläcks under sensommaren.

Lite finare foton än ovan finns på den utmärkta sajten British Bugs, se länk här http://www.britishbugs.org.uk/heteroptera/Berytidae/berytinus_crassipes.html

Här nedan några foton på andra insekter funna på samma lokal.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page