top of page

Nya skinnbaggar för landskapet!?


Ängsskinnbaggen Lygus wagneri, NO om Vinala, Sköllersta 15 oktober 2016.

Två för landskapet nya (?) ängsskinnbaggar hittades under helgen. Ingen av arterna finns med i den gamla landskapskatalogen och inga fynd finns inrapporterade på ArtPortalen. Det kan naturligtvis finnas insamlade exemplar som det inte finns kännedom om. Skinnbaggarna är en stor insektsgrupp med över 600 noterade arter i landet. I Närke finns hitintills bara ca 150 rapporterade på ArtPortalen. En del är noterade i gamla landskapskataloger men saknas på ArtPortalen. Men det finns mycket att utforska kring förekomsten av dessa insekter i Närke. Som en jämförelse har det rapporterats betydligt fler arter från våra angränsande landskap Västmanland (ca 300), Södermanland (390), Värmland (190), Västergötland (310) och Östergötland (300).

De bägge ängsskinnbaggarna hittades inom ett ganska begränsat område. Den första, Lygus wagneri, alldeles norr om Vinala i Sköllersta socken på lördagen 15 oktober. Arten fångades med slaghåv i lövdunge med ormbunkar, hassel, ek och andra lövträd. Den är anträffad i samtliga angränsade landskap. Arten övervintrar som adult. Känns bl.a. igen på det markanta dubbel-w:et på skutellen.

Den andra arten, Pinalitus cervinus, hittade vid slaghåvning i trädgård vid Kånsta i Sköllersta socken på söndagen 16 oktober. Den är anträffad i samtliga angränsande landskap förutom Värmland. Arten övervintrar också som adult och känns igen bl.a. på fin punktering, smal gul bakkant på pronotum, scutellums utseende och den röda spetsen på cuneus (den bakre nästan genomskinliga delen av bakvingarna).

Ängsskinnbaggen Pinalitus cervinus. Kånsta, Sköllersta 16 oktober 2016.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page