top of page

Fjällmosaikslända - Ny art för Närke


Fjällmosaikslända. Stockmossen vid Lilla Rankemossen, Skagerhult juli 2016. Foto: Krister Håkansson.

Onsdagen 20 juli var jag tillsammans med naturfotografen Krister Håkansson på trollsländespaning i hans hemmamarker i Västernärke. Artmässigt var målet för dagen att försöka hitta en ny art för landskapet i form av fjällmosaikslända Aeshna caerulea. Arten är från södra delarna av landet noterad vid Fjällmossen i Södermanland, Dumme mosse och Lenhovda i Småland och Komosse i Västergötland. Det finns enstaka fynd från ytterligare några platser. Men söder om det egentliga (?) utbredningsområdet i norra Sverige finns det bara isolerade (relika?) populationer.

Jag hade under några veckors tid spanat på kartor efter lämpliga platser att leta efter arten på. Den trivs bäst i skogsmarker med stora öppna myrar och mossar. Med tanke på den nordliga utbredningen borde de på våra breddgrader ligga på så hög höjd som möjligt. Flera tänkbara platser hittades men det mest spännande området utanför Kilsbergen, dit jag ogärna åker, var Kristers ugglemarker runt Lilla och Stora Rankemossen väster om sjön Toften i Skagerhults socken.

Vi for i väg med Kristers bil och ganska spänd förväntan, åtminstone från min sida. Det är alltid kul att besöka nya marker och nu skulle jag få komma till Rankemossarna. Efter Laxå bar det snart uppåt på en liten grusväg utan skyltning. Rankemossarna är naturreservat men det är mycket lite iordninggjort för besökare. Skönt!

Nästan framme vid Kristers parkeringsplats för att gå vidare in i reservatet får han syns på en mosaikslända som far framför bilen. Det glimrar till! Vi stoppar och jag far ut. På den lilla skogsvägen omgiven av tallskog flyger en intensivt blåtecknad mindre mosaikslända! Den dansar runt och sätter sig sedan lodrätt på en ljus tallstam för att sola sig. Typiskt beteende för just fjällmosiksländan. Jag är nu på det klara med att det är just den art vi letade efter. Och som första trollslända för dagen. Krister kommer ut med kameran men ser inte visuellt var på trädet den sitter. Som tur är slänger han iväg några bilder mot den delen av trädet som jag beskriver. Tur det för alldeles därefter lyfter den och flyger iväg. Den dansar runt oss på nära håll och tät över marken. Vi ser den klarblåa abdomen lysa från alla tänkbara vinklar. Men håven ligger kvar i bilen och rätt var det är så drar den in i skogen igen. Bortsett från abdomen ser jag i handkikaren den lilla kontaktytan mellan ögonen, obefintliga streck på thorax ovansida och mycket smala på sidan. Thorax upplevs som helt brun. Abdomen är tecknad i blått och svart med betydligt mycket mer blåa inslag. Storleksmässigt är den betydligt mindre än alla de andra mosaiksländor vi ser under resten av dagen. Det är en art jag sett en hel del i fjällen men inte tidigare så här långt söderut. Uppdraget klart innan vi knappt börjat.

Fyndlokalen för fjällmosaiksländan. Foto: Per Karlsson Linderum.

Vi går ut till Gäddsjön vid Lilla Rankemossen och spanar vidare. En orre stöts upp och ute i sjön ligger en smålom och fiskar. Tystnaden är total och vildmarkskänslan stor. Vi ser flera gungflymosaiksländor Aeshna subarctica (officiellt tredje fyndet i Närke) och även flera gulfläckiga glanstrollsländor Somatochlora flavomaculata.

Sedan går vi ut till den vid denna tiden på året nästan igenväxta Grytebäcken i kanten av Lilla Rankemossen. Här flyger mycket trollsländor men det är svårskådat. En mindre glanstrollslända Somatochlora arctica blir bästa art.

Grytebäcken. Foto: Per Karlsson Linderum.

Gulröd blombock Stictoleptura rubra. Grytebäcken, Lilla Rankemossen, Skagerhult. Foto: Per Karlsson Linderum.

Turen går vidare via Stor-Trysslingen, reningsverket i Hasselfors, en paddling på sjön Teen, Stockås och sista stopp vid reningsverket i Fjugesta. Vi gör inga anmärkningsvärda fynd i övrigt. En mycket spännande dag där målet för resan nästan klarades av för snabbt. Och det blir fler besök i Västernärke framöver.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page