top of page

Nya landskapsfynd i mars-april

Flera för landskapet nya småkryp har hittats i mars-april. Sedan tidigare har vi uppmärksammat viveln Gronops inaequalis som hittades vid Fornskinnsmossen 19 mars. Under de senaste veckorna har Närke berikats med flera spännande nya arter. Läs mer nedan.

Renfaneplattmal Depressaria emeritella. Foto: Per Karlsson Linderum.

En renfaneplattmal fångades i ljusfälla natten mellan 21-22 april vid Lugnet i utkanten av Kvarntorpsområdet i Ekeby socken. Det är en art som förekommer en bit upp i Norrland. Den är anträffad i alla angränsande landskap förutom Västmanland. Malen flyger på torra gräsmarker och är som namnet knuten till renfana.

Charagmus gressorius. Foto: Joakim Johansson.

Vid Lövbrickan i Kils socken i kanten av Kilsbergen hittade Joakim Johansson 22 april en ny vivel. Den heter Charagmus gressorius och går på blomsterlupin och harris. Det är en sydlig art som är anträffad i alla angränsande landskap förutom Västmanland.

Trädsnabblöpare Philodromus cespitum. Foto: Joakim Johansson.

Vid Norra Svalnäs i Kils socken hittade Joakim Johansson en trädsnabblöpare Philodromus cespitum 16 april. Den är efter Joakims fynd anträffad i alla svenska provinser förutom i Härjedalen.

Vid samma tillfälle hittade Joakim också en sorghjälmspindel Lasaeola tristis, också en ny art för landskapet. Den är tidigare anträffad i alla angränsande landskap. Fyndet gjordes i samband med sållning.

Sorghjälmspindel Lasaeola tristis. Foto: Joakim Johansson.

Kärrtäckvävare Taranucnus setosus. Foto: Joakim Johansson.

Anders Carlberg och Joakim Johansson hittade en för landskapet ny spindel vid Lilla dammen vid Åkerby i Gräve socken 5 april. Det är den i Sverige mycket sparsamt rapporterade kärrtäckvävaren Taranucnus setosus. Den är sedd i några av våra angränsande landskap men bara Östergötland och Värmland har rapporter på Artportalen. Som namnet antyder är den knuten till våtmark.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page