top of page

Jallabärfis och flera andra nya insekter för Närke


Jallabärfis. Foto: Roland Nilsson.

Roland Nilsson upptäckte 8 april en jallabärfis Jalla dumosa vid kraftledningsgatan vid Kassmyra mellan Hallsberg och Åsbro. Arten är ny för Närke. Den lever på torra och öppna sandiga marker och livnär sig som rovdjur på fjärilslarver. Arten minskade länge i antal men har på senare tid återhämtat sig. Jallabärfisen har en östlig och sydlig utbredning och är anträffad i alla angränsande landskap förutom i Västergötland. Den 17 maj hittades en individ på samma lokal av undertecknad. Frågan är om den koloniserat Närke på senare tid eller om den funnits sedan tidigare i landskapet. Den delar livsmiljö vid Kassmyra med flera andra spännande arter, till exempel skogssandjägare, sandplattpiga, diverse bin och många olika stekelarter.

Jallabärfis. Foto: Per Karlsson Linderum.

Större violbrokmal. Foto: Per Karlsson Linderum.

Vid Skåle klints naturreservat i Hallsberg hittade undertecknad två exemplar av större violbrokmal Pancalia schwarzella 9 maj. Arten är ny för Närke. Den är sedd i alla angränsande landskap.

Galldunörtsbrokmal. Foto: Joakim Johansson.

Joakim Johansson hittade 16 maj en galldunörtsbrokmal Mompha divisella vid Ängsholmen i Tysslinge. Det är första fyndet i Närke av denna småfjäril som är sedd i alla angränsande landskap förutom Västmanland. Arten går på kärrdunört Epilobium palustre.

Gulfotad gallblomfluga. Foto: Joakim Johansson.

En gulfotad gallblomfluga Pipiza luteitarsis hittades av Joakim Johansson vid gamla sanatoriet i Garphyttan 5 maj. Det är en ovanlig blomfluga knuten till alm där den är knuten till kolonier av almbladlöss. Den tros ha gått tillbaka på senare tid på grund av almsjukan och det allt färre antalet levande almar.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page